Son zamanlarda sınır ötesine bir operasyonun yapılacağına dair söylemler artarken bu bölgelere yakından bakmanın önem arz edeceğini düşündük. Olası bir operasyonda Mehmetçik’i nelerin beklediğini görmek için araştırmalarımızı yaptık. Bu araştırma boyunca terör örgütünün kendince gizlediği tuzaklara dair bazı işaretlerin peşinden gittik.
Terör örgütü PKK/YPG’nin kontrol ettiği bölgelerde tünel inşa ettiği ve hendek kazıları yaptığı çoğu kez dile getirildi. Son olarak Menbiç ve Tel Rıfat’ta da böyle yapıların olduğu gün yüzüne çıktı. Bugünlerde ise Barış Pınarı Harekat bölgesinin etrafında yapılacağı söylenen ve güney sınırımızı terörden arındırmaya yönelik gerçekleştirilmesi beklenen harekat söylentileri ise her geçen gün çoğalıyor.
Kahtaniye’yi çevreleyen hendekler
Öncelikle Kahtaniye’yi incelemeye başlıyoruz. Kahtaniye, Türkiye’ye 5 buçuk km uzaklıkta bulunan bir yerleşim yeri.
Buradaki hendeklerin varlığı uzun süredir biliniyor. Ancak olası bir operasyon öncesi bu hendeklerin varlığına ve nasıl olduklarına dair uydu görüntülerini incelemeye aldık. Yapılan incelemede şehrin hemen etrafında, uydu görüntüleri ile de rahatça görülebilen bir yapı olduğunu gördük.
Şehrin girişini ve etrafındaki hendekleri yakın planda gösteren görsel ise aşağıdadır. Bu görsele bakarak hendeklerin genişliği hakkında bir fikir edinebiliyoruz. Neredeyse bir karayolu genişliğinde.
Ayrıca bu bölgenin hemen doğusunda yer alan bir elektrik dağıtım merkezinin yanında uzunluğu 1 buçuk km’ye yakın bir tünel ağına rastladık.
Bu hendeklerin genişliği ise 3 buçuk m ve 4 m arasında değişmektedir.
Hendeklerin derinliğini ölçmek için ise gölgelerden yararlandık. Öncelikle hendek içerisinde oluşan gölgeyi hesapladık. Daha sonra bir referans olması için yakınlarda bulunan bir binanın oluşan gölgesini hesapladık. Tek katlı olan bu bina için bina uzunluğunu 3 metre olarak değerlendirdik.
Yukarıdaki görsellerde de görüleceği üzere hendeğin gölge uzunluğu 1 buçuk m iken referans binanın gölge uzunluğu ise yaklaşık 4,25 m olarak ölçülmüştür. Üçgenlerde benzerlik ilkesinden yola çıkarak yaptığımız hesaplamada 1 buçuk metrelik bir tünel derinliği olduğu hesaplanmıştır.
Kahtaniye çevresindeki bu hendeğin ne zaman kazıldığına dair geriye dönük uydu görüntülerini incelediğimizde 2020 yılının başlarında bu hendekler yokken aynı yılın sonunda bu hendeklerin tamamlanmış olduğunu görüyoruz. Aşağıdaki görseller bize bu iki değişimin nasıl olduğunu göstermektedir.
Bu görselde ise yıl içindeki kazı faaliyetlerinin aşamalarını izleyebiliyoruz.
Ayn el-Arab ve tepeye gizlenenler
Sınırımızın hemen yanı başında bulunan Ayn el-Arab etrafında benzer görüntülerin varlığına dair işaretler ararken, bu işaretlerin yanında, şehrin hemen güneyinde bulunan tepelik arazide bir takım inşaat faaliyetlerine rastladık. Aşağıdaki görsel Ayn el-Arab etrafında bulunan hendek ve tünellerin haritasını bizlere gösteriyor. Resme dikkatli bakınca sınır hattı boyunca kazılan hendekler veya tüneller görülebiliyor.
Aşağıdaki görselde ise bu hendekler arasından şehre girilebilecek geçiş noktaları işaretlenmiş bir şekilde gösterilmektedir.
Ayrıca şehrin hemen güneybatı tarafında yer alan bölgede ise kazılan ve zaman içinde üstü kapatılan bir tünelin olduğunu görebiliriz. Aşağıdaki görselde zaman içerisindeki deşiğim gözlenmektedir.
Bununla birlikte asıl bulgularımızı şehrin hemen güneyindeki tepelik alanda bulduk. Burada uydu görüntülerine yansıyan bir inşaat faaliyetini tespit ettik.
Çevre uzunluğu 7 km’den fazla olan bu tepe özelinde daha detaylı ve geriye dönük yaptığımız uydu incelemelerinde ise bu tepenin altına gizlenmiş bir şekilde inşa edilen tüneller ve -karargah olduğunu düşündüğümüz- 1800 metrekarelik bir binanın varlığını bulduk. Aşağıda bu tünellerin varlığına dair görüntüleri görebilirsiniz.
Ayrıca bu tünellerin bir haritasını da çıkardık.
Yine bu tünellere ait giriş noktalarını da tespit ettik.
Aşağıda bu girişleri gösteren fotoğrafı görebilirsiniz.
Karargah olduğunu düşündüğümüz yer ise şu şekilde gözükmektedir.
Ancak aşağıda bu yapının inşa aşamaları gösterilmektedir.
Tünellerin genişliği ise 2 m olarak ölçülmüştür.
Tepede vurulan binalar
Peki böyle bir yapının varlığından TSK habersiz midir? Hayır.
Daha önce tepenin üzerinde bulunan iki binanın yıkıldığına dair uydu görüntüleri mevcuttur. Yani bu bölge zaten TSK tarafından izlenmektedir.
Sonuç
Suriye’de “sözde” Rojava Devrimi’nden sonra Türkiye, bölgede Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları yaparak sınır güvenliğini korumaya yönelik adımlar atmıştır. Bununla birlikte sınır hattında Ayn el-Arab ve Kahtaniye gibi bölgeler, diğer yerleşimlerden farklı olarak çeşitli fiziksel hazırlıklara şahit olmaktadır. Yakın zamanda yeni bir harekatın yapılacağı gündeme fazlasıyla düştüğü bugünlerde, karar alıcılara ve halkımıza terör örgütünün kazdığı hendeklerin derinliğine, genişliğine, bağlantı noktalarına, ne zaman inşaata başlandıığına ve hangi tünellerin bölgede olduğuna dair açık kaynak istihbaratı teknikleri ile toplayıp analiz ettiğimiz raporumuzu sunmuş olduk.